A C+I mostantól BricsCAD alatt is futtatható!

Örömmel jelentjük be, hogy a C+I közműhálózat Tervező mostantól nemcsak AutoCAD, hanem BricsCAD alatt is futtatható.

Az AutoCAD és BricsCAD alatt készített C+I rajzok között felhasználói szemmel semmi különbség nincs, ezek oda-vissza kompatibilisek. Vagyis ha valaki elkezd egy C+I rajzot AutoCAD-ben, egy másik felhasználó BricsCAD alatt probléma nélkül folytathatja a munkát. Természetesen ugyanez igaz a fordított irányba is.

Két kivételt azonban meg kell említeni:

Az egyik, hogy a Civil 3D felületeket a BricsCAD egyáltalán nem fogja értelmezni. Egy olyan kerülő megoldás létezik, hogy ha AutoCAD Civil 3D-ben a felület stílusát úgy állítja be, hogy a felület háromszögekkel jelenjen meg, majd kétszer egymás után felrobbantja, a felület térbeli, 3D lapokból álló modellre esik szét, amelyet a programunk már tud értelmezni 'sima' AutoCAD és BricsCAD alatt is.
Nyílvánvaló, hogy a szétvetés után a felületet a Civil 3D már nem fogja tudni felületként felismerni.

A másik probléma, hogy a BricsCAD a rajzelemekhez rendelt objektumadatban tárolt adatokat sem tudja kezelni. (Meg kell említeni, hogy maga a 'sima' AutoCAD sem.) Erre az a megoldás, hogy ha valaki AutoCAD Map 3D vagy Civil 3D alatt elkezdett egy C+I rajzot, amelyben minden adat objektumadatban van tárolva, a rajzot a közműtervező program megfelelő funkciójával át kell konvertálni olyan formába, hogy az adatok Lisp Data-ban, röviden LDATA-ban legyenek elmentve. Az ilyen átkonvertált rajzokat aztán a programunk BricsCAD és 'sima' AutoCAD alatt is fogja tudja értelmezni.
Megemlítenénk, hogy valószínűleg későbbi verzióban új rajzoknál vagy teljesen megszüntetjük az objektumadatban történő adattárolás lehetőségét, vagy az alapértelmezés az LDATA lesz, és csak a rajz megfelelő konfigurálása vagy átkonvertálása után lesz az objektumadat elérhető. Meglevő, már elkezdett rajzok esetében természetesen minden működni fog tovább ugyanúgy, ahogy eddig.

Néhány információ az alapszoftverről
 • A BricsCAD-nek létezik 30 napos ingyenes próbaverziója, amit egy előzetes regisztráció után bárki letölthet és kipróbálhat.
 • A BricsCAD szoftver örökös licenc és előfizetéses formában is megvásárolható.
 • Az alkalmazásnak négy verziója van:
  • Classic
  • Pro
  • Platinum
  • Ultimate
 • A közműtervező futtatásához a Classic változat is elegendő.
 • A BricsCAD programról és annak árairól bővebb tájékoztatást ide kattintva talál.